Algemeen
Airsoft is een combatsimulatiesport waarbij twee teams het tegen elkaar opnemen om missie(s) te volbrengen. Bij airsoft wordt gebruikgemaakt van 1:1 replica’s van bestaande wapens. Deze wapens worden replica’s of AEG (Automatic Electric Guns) genoemd. Airsoft wordt met plastieken balletjes van 6 mm gespeeld, ook genaamd BB’s. deze BB’s bestaan in verschillende gewichten, van 0.12 gram, tot 0.50 gram. Er bestaat een uitgebreid assortiment van de replica’s voor de spelers. Deze variatie loopt uit van een klein vuistvuurwapen tot machinegeweer en sluipschuttersgeweren. In de meeste gevallen is er voor bijna elk echt wapen wel een replica te verkrijgen voor airsoft. Airsoft is een sport die zo realistisch mogelijk gespeeld wordt. Veel teams proberen die mate van realiteit onder andere uit te drukken in hun uitrusting. Zo zijn er teams die bijvoorbeeld het Korps Mariniers nabootsen, maar er zijn ook teams die bijvoorbeeld de US Navy SEALs, S.W.A.T.-eenheden proberen na te bootsen. Er zijn ook airsoftteams die terug gaan in de tijd met hun uitrusting. Zo zijn er veel airsoftteams die in de stijl van Tweede Wereldoorlog of Vietnamoorlog zijn gekleed. Elk land heeft zo zijn eigen airsoftteams met daarbij hun eigen stijl van kleding(gear) en replica’s.

Airsoft wordt zo nu en dan ook als training gebruikt voor militairen en Special Forces. De replica’s zijn moeilijk van echt te onderscheiden. Omdat ze zo realistisch zijn, was bezit in Nederland in strijd met de Wet wapens en munitie en dat maakt airsoft illegaal in Nederland. In Tsjechië, Luxemburg en Engeland mag het spel wel worden gespeeld, al gelden soms beperkingen. In de overige Europese landen is airsoft legaal. Airsoft is een sport die over de hele wereld gespeeld wordt. De BB’s worden met een snelheid van tussen de 88 en 152 meter per seconde weggeschoten. Aangezien de BB’s een behoorlijke snelheid hebben, is veiligheid absoluut het allerbelangrijkste van de sport. De kans op oogletsel, als niet de juiste veiligheidsmaatregelen genomen worden, is groot. Vandaar dat iedere Airsoftspeler een speciale veiligheidsbril draagt, de Airsoft goggle. Verder kan het zo zijn dat je een bultje of blauwe plek krijgt en in het geval van een schot van minder dan 5 meter kan dit een klein wondje veroorzaken. Soms komt er ook tandletsel voor, al gebeurt dit relatief weinig. Sinds 16 februari 2011 wordt er in de regering gesproken over legalisering (en regulering) van airsoft in Nederland. Zo moeten er nog regels worden opgesteld door de regering.

Legaliteit
Het komt nogal eens voor dat airsoftreplica’s voor echte wapens worden aangezien. Soms werden mensen in het bezit van dergelijke replica’s zelfs neergeschoten door politieagenten omdat die voor een vuurgevecht vreesden. Om deze reden is het voor in de Verenigde Staten geïmporteerde airsoftreplica’s verplicht om de voorkant van de loop feloranje geverfd te hebben. De effectiviteit hiervan staat echter ter discussie, omdat dit makkelijk over te verven is of te verbergen achter bijvoorbeeld plakband. Overvallen of andere misdrijven die worden gepleegd met een dergelijk ‘nepwapen’ worden in sommige delen van de VS net zo zwaar bestraft als met een echt wapen. In Longwood, Florida werd een 15-jarige leerling van een school neergeschoten nadat hij een airsoftpistool op een politieagent had gericht. De leerling, Chris Penley, had de oranje loop zwart geverfd en het wapen naar school genomen om zijn medeleerlingen te bedreigen.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

0

Start typing and press Enter to search