NABV, de Airsoftsport Bond van Nederland

De NABV heeft weer meer informatie vrij gegeven over de stand van zaken. Sinds 15 Januari is de wet gewijzigd voor de Airsoftsport, maar tot op heden is het nog NIET legaal in Nederland.
De NABV is door de overheid erkend als de Airsoftsport Bond en zal dan ook het overkoepelend orgaan zijn binnen onze sport. Vergelijking is de KNVB binnen de voetbal.

Momenteel is het nog steeds niet mogelijk om jezelf in te schrijven als lid bij de NABV. Dit is nodig om de sport legaal te kunnen beoefenen in Nederland. Er wordt nog steeds druk gewerkt aan de automatisering van het leden systeem bij de NABV. De verwachting is dat het binnen nu en 3 weken werkend zou zijn.

Wel is de contributie bekend gemaakt. De lidmaatschap bij de NABV zal €84,- per jaar zijn voor leden die de sport beoefenen. Handelaren en organisatoren krijgen waarschijnlijk een ander bedrag. Dit is nog niet bekend gemaakt.

Naast de €84,- euro contributie zal bij inschrijving rekening moeten worden gehouden met de kosten voor de VOG die net onder de €25,- liggen. Opzich nog best een flink bedrag, maar als je berekend dat we nu gemiddeld een stuk meer kwijt zijn. Denk aan opslag, reiskosten en natuurlijk de kosten voor onderhoud dagen.

De Nederlandse Airsoft Belangen Vereniging (NABV) is opgericht met als doel de Airsoftsport te promoten in Nederland en als belangenorganisatie te dienen voor de beoefenaars in Nederland. De NABV is tevens het aanspreekpunt voor diverse (overheids)instanties. Als hoofdprioriteit heeft de NABV zich voor ogen gesteld om Airsoftapparaten mogelijk te maken in Nederland, zodat de sportbeoefenaars door middel van goede regulering de Airsoftsport in Nederland kunnen beoefenen.
Per 15 januari is de hoofdprioriteit om Airsoftapparaten mogelijk te maken in Nederland gerealiseerd. Hierdoor zal de NABV veranderen! De NABV zal zich nog steeds inzetten om de Airsoftsport te promoten in Nederland, als aanspreekpunt te dienen voor verschillende (overheids)instanties en de lobby in Den Haag voorzetten. Dit om er voor te zorgen dat Airsoft ook op de lange termijn mogelijk blijft in Nederland en altijd op de politieke agenda blijft staan.
Nieuwe hoofdprioriteit zal zijn het introduceren en ondersteunen van de Airsoftsport in Nederland alsmede het opzetten van een landelijke competitie. De door de Minister erkende vereniging gaat een sterk fundament creëren voor de Airsoftsport, waardoor de sport met haar disciplines en de beoefenaars maximaal kunnen floreren. De NABV zal naast de functie van een belangenvereniging, tevens gaan fungeren als de overkoepelende Airsoftsport bond.
Intensief overleg zal worden gevoerd met diverse partijen welke de Airsoftsport mede vorm zullen geven in Nederland.

Het lidmaatschap
Wij hebben onze ledenadministratie samen met Sportlink verder geautomatiseerd om aan de vereisten te voldoen. Tevens verwachten wij een grote toestroom van nieuwe leden en wij wensen dit zo efficiënt mogelijk in te richten. We melden dat de volgende stappen ondernomen worden om ledenregistratie zo spoedig mogelijk te realiseren:

 1. Passeren akte nieuwe statuten
 2. Sportlink integratie
 3. Ledenpassen

Al deze punten zijn inmiddels in gang gezet. Wij berichten jullie over de voortgang van deze stappen. Wij doen ons uiterste best om dit binnen 3 weken afgerond te hebben zodat online aanmelden mogelijk wordt maar kunnen dit niet garanderen omdat wij ook afhankelijk zijn van derden.
De jaarlijkse contributie voor leden bedraagt €84,-. Voor handelaren en organisatoren die zich wensen aan te sluiten, hebben wij de contributiebijdrage nog in beraad.
Wij hopen vele nieuwe leden te verwelkomen welke de Airsoftsport in Nederland willen beoefenen. Zodra de ledenregistratie online is, zullen wij een uitgebreide procedure publiceren hoe uw aanmelding volledig en zo spoedig mogelijk af te ronden.

 

Het ziet er iniedergeval goed uit, maar we zullen toch nog wat extra geduld moeten hebben!

 

 

Showing 11 comments
 • Teleurgestelde airsofter
  Beantwoorden

  Ben er werkelijk helemaal van ontdaan. Een airsoftbubble die barst..

  84,- euro per jaar om een nepwapen in de kast te mogen hebben staan. Walgelijk. Het is weer nederland op zijn kromst. Overal is het toegestaan. Overal kost het niets. En dan als laatste bij gods gratie komt NL over de streep, en wat doen we? Geld!!! Dit is machtsmisbruik van de bovenste plank en ik heb ongelofelijk veel spijt van mijn vrijwillige contributie toen daar naar gevraagd werd.

  Mocht je het nog willen weten, wat ik wil is simpel:
  Ik wil gewoon mijn aeg’s thuis kunnen hebben om er aan te werken en in de buurt kunnen skirmen. Meer niet.
  Ik zit niet te wachten op een bestuur en competities etc.. En als de wet eenmaal is aangepast hoeft er ook met Den Haag niet meer gepraat te worden.

  Denk dat jullie het mogen bekijken en dat ik lekker mijn opslagje voor 35,- in belgie aanhoud.

  • Hans
   Beantwoorden

   Ja zo is nederland he alles draait om geld geld en nog is geld eigenlijk is het belagelijk dat er niemand een keer opstaat om dit duidelijk te make aan onze nederlandse vriendjes bij de overheid

 • Teleurgestelde airsofter
  Beantwoorden

  #2
  En dan zou ik eigenlijk ook wel eens willen weten wat er met al dat geld gedaan wordt?!
  Ik begrijp dat er kosten zitten aan de NABV maar om nu te beginnen met een bedrag dat weer een zoveelste aanslag is op het inkomen gaat wel erg ver!
  Ik zou dus zeggen: maak de kosten eens inzichtelijk voor ons.
  Want wanneer ik uitga van (slechts) 2000 inschrijvingen bij de start dan spreken we dus over: 2000 X 84,- = (maar liefst) 168.000,- Euro!!! Hallo.. gaan we beginnen met het huis af te betalen NABV?.. Ik dacht dat er al genoeg aan onze portemonnee getrokken wordt door de crisis (lees: banken, verzekeraars, overheid etc..)

 • Teluergestelde Airsofter
  Beantwoorden

  #3

  Ik vind de uitleg op de NABV site van de 24e een beetje mager. Wanneer iemand besluit als vrijwilliger te werken kan men niet achteraf komen om te klagen over de kosten. Daarnaast vind ik de onderhandelingen met de overheid dan niet geslaagd wanneer airsoft alleen kan als er zo’n hoge kosten bij komen kijken. Of wellicht dat er door de NABV uitleg kan worden gegeven aan de regering dat er vanaf nu (sinds het doel is bereikt) er minder contact zal zijn om kosten (bij leden) te besparen!

  Daarnaast, en waarschijnlijk het belangrijkste argument, krijg je nu een situatie waarbij armere jongeren/burgers, die toch willen airsoften, een aeg aanschaffen omdat ze ook vinden het recht hebben dit te mogen doen (en wat mij betreft hebben ze gelijk. Het moet voor een ieder toegankelijk zijn en geen elitaire sport worden!). Wanneer er meerdere personen gepakt worden met aeg’s zonder lidmaatschap krijg je een slechte naam mbt de airsoftsport en is het snel weer afgelopen! Einde verhaal.
  Waarom is er geen twee lidmaatschappen systeem bedacht? Een voor voor de kleine beurs (die toch willen skirmen en hun aeg thuis onderhouden) en een voor de die-hard die ook naar de competities gaat?

  Kortom. Respect voor de bijkomende kosten maar niet voor de hoogte hiervan. Dat zal zeker in tijden van crisis anders moeten en kunnen anders schiet de NABV onder haar eigen vleugels.. (en ook al is dat met bb’s, het effect blijft er in dezen niet minder om ben ik bang 🙂

  Ik hoop dat anderen ook van zich laten horen hierover (o.a. op deze site?!). Ook al heb je niet onmiddelijk het antwoord, dat komt meestal in het kielzog van het probleem!
  Maar ik ben werkelijk van mening (samen met zeer veel airsofters in mijn kring) dat deze jaarkosten echt niet kunnen en tot problemen gaan leiden.

 • Flexa
  Beantwoorden

  Ik moet eerlijk bekennen dat ik de contributie ook wel redelijk hoog vind, maar dat heeft ook verschillende redenen. Opzich ben ik er niet op tegen, maar ik begrijp zeer goed dat het bij een aantal Airsoft beoefenaars niet lekker zit.

  Zover i kweet kan je bij de KNVB ook niet zeggen dat je alleen lid wilt worden maar geen competitie wilt doen dus 80% korting wilt ofzo. Denk dat dat erg lastig word.

  Btw, waarom gebruik je niet gewoon je naam/nickname 🙂

  • Jer - Teluergestelde Airsofter
   Beantwoorden

   Door Jer,
   Relaas van een teleurgestelde airsofter.

   Ik gebruikte bovenstaande synoniem om lezers onmiddelijk een statement te maken. Maar ik schaam mij niet voor mijn mening. Dat moge duidelijk zijn 🙂

   Ik denk dat het vreemd is om sowieso een bedrag vast te leggen op iets dat bij wet toegestaan is. Men zou, net als in buurlanden, de rollen moeten omdraaien en zeggen: Het mag, maar houd er rekening mee dat wanneer je iets mafs doet met een aeg het als volwaardig wapen wordt behandeld! Opgelost. Geen rare lidmaatschappen etc voor nodig. En wanneer er dan een verenigingsverband MOET zijn, maak dat dan ook toegankelijk voor iedereen! Een basislidmaatschap zou de kosten voor het pasje en een kleine administratieve kostenpost moeten zijn. Aanvullend zouden er dan betaalde delen kunnen zijn die o.a. de competitie verbanden bekostigen. Ik denk dat dit in het tijdperk van de automatisering juist heel gemakkelijk zou moeten zijn eerlijk gezegd.
   Wat je nu gaat krijgen is naast mijn eerder gemaakte punt over toch illegaal houden van aeg’s er naar alle waarschijnlijkheid andere verenigingen komen die minder serieus worden genomen maar die voet aan de grond hebben (en mijnziens terecht) omdat ze vele malen goedkoper zijn. Hierdoor versplinterd de airsoft-community weer..

   • Jer - Teluergestelde Airsofter
    Beantwoorden

    Conversatie tussen mij en de NABV:

    Beste Jer

    De vrijwilligers van de NABV willen niet met terugwerkende kracht de door hun gemaakte kosten terug. Dit staat ook niet in ons nieuwsbericht dus dit is helaas een verkeerde constatering van uw kant. De contributie is een gemiddelde sinds 2004 plus een kleine opslag zoals omschreven in het nieuwsbericht, met het oog op de toekomst. Het kan zijn dat de contributie omlaag gaat na het eerste jaar, of omhoog. Dit hangt af van diverse factoren die wij op dit moment niet kunnen voorzien.

    Wij betreuren het dat u onze organisatie hierin niet vertrouwd en ook niet wilt bijdragen in het uitbouwen van de Airsoftsport in Nederland. Uiteraard bent u hier vrij in en wij wensen u dan ook veel succes met het bewandelen van andere wegen.

    Mijn antwoord:

    Beste Ronald,

    Even voor de duidelijkheid:
    Wat hebben de vrijwilligers tesamen dan bij benadering uitgegeven in de afgelopen 10 jaar als ik vragen mag? Wanneer de NABV nu zou vragen of wij airsofters met terugwerkende kracht nog wat willen doneren als dank voor de (ongetwijfeld enorme) kosten en moeite die jullie hebben gemaakt dan begrijp ik dat juist beter.

    U heeft het mis dat ik uw organisatie niet vertrouw. Mijn punt is dat ik vind dat het gekozen pad (of beleid zo u wilt) niet begrijp om dat u er van uitgaat dat iedere airsofter een competitie en volledige belangenbehartiging nastreeft. Dit is niet het geval. Met alle respect voor uw werk maar wat de gemiddelde airsofter wil is minder doelstrevend dan wat u met uw organistatie wilt. En de daarmee gepaard gaande kosten (moge duidelijk zijn).

    Maar hoe bedoeld u dat ik niet wil bijdragen aan het uitbouwen van de airsoftsport in NL? Ik heb in mijn vorige mail juist aangeboden vrijwillig bij te dragen bij uw organisatie! En heb gedoneert toen daar naar werd gevraagd. Ik verdedig airsoft al jaren in mijn omgeving en heb vele nieuwe spelers gemaakt.

    Ik ben van mening dat juist de lidmaatschapskosten van de NABV een verhindering vormd tot het uitbouwen van de airsoftsport in Nederland!

 • Alexander
  Beantwoorden

  Ik weet niet zoveel van verenigingen en wat er doorgaans bij een contributie zit inbegrepen, maar ik ben net als mijn voorgangers in deze comments reuze benieuwd naar de onderbouwing van dit bedrag.

  Nu begrijp ik dat de NAVB een bond is en geen vereniging. De NAVB hoeft ons dus geen lessen, trainingslocatie, materiaal of andere diensten te verschaffen, zoals een sportvereniging bijvoorbeeld doet. Wel verwacht ik dat de NAVB, naast haar administratieve rol, competities gaat organiseren (daar gaat best veel tijd in zitten) en vragen zal beantwoorden van leden, pers, etc.

  Persoonlijk vind ik het bedrag niet enorm hoog, maar hoog genoeg om kritisch te mogen kijken naar de besteding ervan.

  • Flexa
   Beantwoorden

   Verschild heel veel per vereniging etc. Maar ik ben wel van mening dat een stukje gezonde kritiek gewoon goed is en dat de NABV zich dan moet verantwoorden wat er zoal gedaan word met de contributie voor de leden. 🙂

 • martijn
  Beantwoorden

  ik zal even een lichtje schijnen wat betreffende de nabv officeel volgens de kvk is de nabv een vereniging met vol recht op 3-8-2013 dat houdt in dus dat er een alv ( algemene leden vergadering ) moet plaats vinden voor het einde van het fiscale jaar en tevens ook voor die tijd een kas controle moet plaats vinden die door leden die geen bestuurlijke functie bekleden .

  dat houd eigenlijk kort weg in dat de nabv op hun website een datum bekent moet maken ruim van te voren dat ALLE leden op de hoogte zijn wat wanneer en waar die gehouden wordt .

  wat betreffende een andere vereniging in nederland die al eigenlijk moet bestaan wordt naar mijn idee tegen gehouden want als je overal leest is de nabv goede maatje met het ministerie van veiligheid en justitie en daar voor een soort alleen recht heeft behouden en ik neem aan dat de MNA dat heel interessant zou vinden om hier eens in te kijken want we hebben gelukkig zoiets als een monopoly beleid in nederland .

  als er mee nieuws komt zijn jullie de eerste

 • Dickface
  Beantwoorden

  Nbva… Waarom heelde wereld koop airsoft maar nederland moet echt geld zien no fun at all bro

Geef een reactie

Start typing and press Enter to search